Mikko Kokko Mielipiteitä, fiiliksiä.

Kansainväliset hakijat kaikkosivat joukolla Helsingin yliopistosta

Omassa sosiaalisen median virrassa silmieni eteen päätyi kahdelta eri taholta linkitys, jossa otsikoitiin hallituksen yliopistoille säätämän EU- ja Eta-alueiden ulkopuolisille opiskelijoille määrätyn lukukausimaksun romahduttaneen hakijämäärän Helsinkin yliopistossa.

Täällä puheenvuorossakin satunnaisesti vaikuttava vasemmistolaistaustainen filosofian dosentti Tampereen ja Helsingin yliopistossa, sekä yliopiston lehtori Tampereen yliopistosta, itse Panu Raatikainen linkitti twitterissä maikkarin uutisen kieltämättä kyseenalaisesti arvolleen sopimattomin saatesanoin "... syynä kv-opiskelijoiden lukukausimaksut. Kyllä tästä varoitettiin. Pääasia iilmeisesti että hallituksen rasistipuolue pysyy tyytyväisenä" 

Toinen uutinen samasta aiheesta yleisradion tekemänä tuli vihreiden kansanedustajan ja puolueensa puheenjohtajapeliäkin värisyttäneen Outi Alanko-Kahiluodon linkittämänä saatesanoin "Sitä saa mitä tilaa".

Melkein jätin nämä linkit lukematta, sillä erityisesti twitteri on täynnä ylitsevuotavaa hallitusvihamielisyyttä, johon kieltämättä tasapuolisuutta ja kirkasta ajattelua haikailevan, henkisesti rajallisen eduskunta-avustajan sielunvoimilla tulee nopeasti ähky. Lukaisin kuitenkin nämä molemmat jutut vaikka otsikointi antoi valmiiksi ymmärtää hallituksen vaihteeksi tehneen tyhmän päätöksen, joka kostautuu jos ei heti, niin huomenna ja on kaikin puolin maallemme turmioksi opposition tietäessä nämä asiat aina hallitusta paremmin.

Yllätys oli suuri, sillä nämä kaksi luotettavan mediatalon mainetta nauttivaa lähdettä otsikoinnista huolimatta olivat tehneet asiallisen jutun euroopan ulkopuolisille opiskelijoille säädetyn lukukausimaksun vaikutuksista.

Maikkarin uutinen oli jopa otsikoltaan neutraalimpi ja luulen että dosentti Raatikaiselta jäi paitsi linkin loppuosa lukematta, niin myös luultavasti koko uutinen. Otsikon Hakijamäärä Helsingin yliopiston kansainvälisiin maisteriohjelmiin romahti – Tampereella ennätys takaa paljastui tieto, että Helsingin yliopiston kansainvälisiin ohjelmiin oli hakenut 30% vähemmän mutta aiempaa useammasta maasta. Tämä kirvoitti yliopiston edustajan Markus Laitisen toteamaan että "Tämä on erittäin hyvä kehityssuunta ja tukee tavoitettamme aidosta monikulttuurisesta opiskelijayhteisöstä. Helsingin yliopisto toivoo saavansa yhteen ohjelmaan mieluummin 30 opiskelijaa 30 eri maasta kuin 40 opiskelijaa yhdestä maasta". Toki otsikko jätti myös kertomatta että koulutusohjelmien määrä tippui 48:sta 28:aan ja tämän mahdollisen vaikutuksen hakijamääriin. Lisäksi uutisessa otetaan esiin Tampere, jonka hakijamäärät nousivat 66%.

Yleisradion uutisessa samasta aiheesta todetaan että hakijämäärä tippui varsinkin Venäjältä, Kiinasta ja Nigeriasta. Tässä uutisessa oli hiukan mollivoittoisempi sävy kuin maikkarin, mutta todetaan kuitenkin hakemuksia tulleen entistä laajemmin ja useammista maista, hakijoiden lasku on ollut maltillisempaa kuin Ruotsissa ja lukukausimaksut voivat jopa nostaa yliopiston arvostusta.

Summa summarum. Sekä vasemmistolainen että vihreä vaikuttaja jakoivat uutisen otsikon perusteella luullen että hallituksen toimet ovat tälläkin sektorilla vaikuttaneet negatiivisesti ja vihjaten lukukausimaksujen olleen virhe. En voi käsittää näitä jakoja ja saatesanoja muuten kuin siten, että he lukivat vain otsikon eivätkä juttua, jonka perusteella tämä itseasiassa on ollut ihan hyvä ja tervetullut asia. Tampereella hakemuksia enemmän kuin milloinkaan ja Helsingissä laajemmalta kuin ennen. Mitä näihin mediataloihin tulee, on toki surullista että otsikointi halutaan tarkoituksellisesti negatiiviseksi ja jos ei nyt harhaanjohtavaksi, niin painotukseltaan erikoiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Mainitsen vielä tässä sen, että olin kuulevinani asiaa koskevassa tv-uutisessa yliopiston edustajan sanoneen, että heillä olisi nyt sitoutuneempia hakijoita maailmalta kuin ennen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Nou uutiset lukemalla todella syntyi se kuva, että sitä todella saa, mitä tilaa. Siis sitoutuneempia hakijoita ja myös sellaisista maista, jotka eivät ole aiemmin kiinnostusta osoittaneet. Pikkuisen pelkistäen, määrää on korvattu laadulla.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Näinhän se minunkin lukemisellani on. Joku yliopistoihminen ehti feisbuukissa jo kommentoimaan että tehtaillut hakemukset ovat vähentyneet. Mitä se sitten tarkoittaakaan, mutta kuvittelisin sen tarkoittavan jotain negativiista ilmiötä.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Eikö se päätöksen tarkoitus ollut vähentää veronmaksajille tulevaa kustannusta. Ihmehän se olisi, jos ei mitään vähennystä olisi tapahtunut. Kansainvälisyys on tänä päivänä varmasti hyvä asia, mutta sen yksipuoliseksi maksumiehiksi en suomalaisia veronmaksajia halua. Vihreiden koko maailman sosiaalitoimistoon ei asiassa kannata tukeutua sillä sieltä puuttuu taloudellisten reaaliteettien ymmärrys lähiaikojen näytön perusteella kokonaan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tässä on todellakin kaksi puolta - suomalainen koulutus on huippuluokkaa eikä missään tapauksessa ilmaista. En voi itse käsittää että miksi meidän pitäisi lähtökohtaisesti kustantaa maksuttomasti kaikille maailman kansalaisille korkeakouluopinnot, kun se ei tähänkään asti ole saanut kansantalouttamme nousukiitoon tai houkutellut kansainvälisessä ohjelmassa opiskelleita työllistymään Suomeen.

Ja todella, maailmalla hyvinkin ajatellaan että maksuton koulutus on laaduttomampaa.

Joku lahjakkaan opiskelijan stipendi olisi ehkä perusteltua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut