Mikko Kokko Mielipiteitä, fiiliksiä.

Kaksikielisyys on rikkaus. Vai onko?

Jos sattuu syntymään Suomen ahvenanmaalle ja opiskelee sen yhden pakollisen kotimaisen, englannin ja jonkun kolmannen kielen kuten he pääsääntöisesti tekevät, ja ovat tehneet sen 10 vuotta, niin miten käy virkamiesuran Suomessa jos ei valitse suomenkieltä?

Eli tekee sellaisen inhimillisesti järkevän kombon että swe ja eng+ger/fra ja suuntaa vaikka Turkuun ruotsinkieliseen yliopistoon.

Meinaan kun täällä mannermaalla ruotsinkieltä pidetään tärkeänä juuri sen virkamiesuran ja sen mahdollistavan virkamiesruotsin takia. Onko ruotsinkielisillä ahvenanmaalaisilla virkamiessuomea vai onko tie tukossa suomalaista virkamiesuraa valmistumisen jälkeen miettiessä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Virkamiesruotsi estää tehokkaasti kaksoiskansalaisuuden hankkineiden venäläisten pääsyn valtionvirkoihin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Joo ihan varmasti, mutta miuta kiinnostaa tää Ahvenanmaa. Suomen vaurain ja onnellisin maakunta missä toimii vain yhden pakollisen kotimaisen kielen politiikka. On toiminut vuodesta 2007.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kyllä viranomaisten kanssa Ahvenanmaalla suomeksi pärjää jos ei jostain syystä halua puhua ruotsia.
Pitää myös muistuttaa että on hieman virheellistä väittää että kaikilta maamme virkamiehiltä testattaisiin suomen tai ruotsin osaaminen. Ei testata.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

No joo, ei kaikkia. Ehkä tiedät mitä tarkoitan. Mitä olen ahvenanmaalla ja Ruotsissa käynyt, niin kyse ei ole siitä ettenkö haluisi. En vain osaa kuin auttavasti. Ja virkamiesruotsi on suoritettu, eli olen periaatteessa pätevä hakemaan monenlaisiin työpaikkoihin.

Ahvenanmaan kansanedustaja Mats on todella hyvä tyyppi ja yrittää aina puhua Suomea. Eduskunnassakin monet vaihtavat englanniksi jotta jokainen ymmärtäisi vuorovaikutuksen mahdollisimman hyvin. Hieno mies.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Virkamiesruotsi onkin hieman huono mittaamaan kenenkään osaamista. Kokeen pitäisi olla paljon laajempi.
Sama koskee tietenkin suomea. Tehtävissä joissa voi joutua päivittäiseen työskentelyyn noilla kielillä ei minimitaito oikein riitä.

Muuttovirtahan käy nykyisin mantereelta Ahvenanmaalle ja siellä ihmiset työllistyvät niin yrittäjinä kuin yksityisen tai julkisen palveluksessa. Sellaisen kehityksen ja mahdollisuuden antaa vain kaksikielisyys.

Toisaalta on se kouluruotsikin hyvä pohja. Mä olen aikanaan opiskellut ruotsinkielisessä oppilaitoksessa. Kaksikielisyyden takia se oli ihan luontevaa mutta siellä oli monta sellaista joiden opiskelu mahdollistui vain tuon koulussa opitun ansiosta ja siellähän se kielitaito sitten parani.

Jos vanhemmat iskostavat päähän lapsesta asti että ruotsia ei kannata oppia niin siinähän varastavat jälkikasvultaan paljon tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Ahvenanmaa nyt on kuitenkin autonomia joka päättää monista asioistaan itse. Käytännössä se tekee Suomestakin liittovaltion.
Täällä mantereella maakunnille ei ole sellaista päätäntävaltaa omiin asioihinsa suotu. Niistä ei päätä unioni vaan eduskunta.
Saa sitten nähdä jos asiat joskus muuttuvat ja maakunnat saavat mahdollisuuden sopia omista asioistaan suoraan unionin kanssa ilman eduskunnan ja hallituksen väliporrasta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #6

Ihan hyviä pointteja. Emme vain ole ihan samalla sivulla.

Kerrotko lisää muuten tuosta muuttovirrasta Ahvenanmaalle? Se on ihan uusi juttu minulle.

Vakavasti ottaen olen sitä mieltä, että kielipolitiikkamme hyödyttää Ruotsia enemmän kuin Suomea. Ei ole mikään hieno juttu, että täältä on helppo ja kiva lähteä Ruotsiin työvoimaksi.

Ei ole sattumaa että ahvenanmaalla on osattu käyttää resurssit järkevästi. Itsehallinto joo, mutta kun pakolliset kielet ovat vain ruotsi ja englanti, niin resursseja voidaan optimoida.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #8

#8

Täältä lounaisrannikolta on tosiaan lähtenyt kohtalaisesti väkeä Ahvenanmaalle koska monenlaista työtä on tarjolla. Tonttejakin käyvät nykyisin mantereella kauppaamassa. Ja pakkohan niiden on hakea porukkaa muualta: siellä väki vanhenee kovaa vauhtia niinkuin täällä mantereellakin. Ilman muualta tulevia asukkaita hukka perii.

Allekirjoittaneelle on tarjottu muutamaankin kertaan oman alan töitä ja rouvalleen myös. Saa sitten nähdä jaksaako mutta aina on se mahdollisuus.

Hyvät liikenneyhteydet mantereelta toki mahdollistavat vaikka keikkahommat. Kustavista heittää Brändöseen puolessa tunnissa ja siitä sitten autolla loput.

Mahdollisuus lähteä Ruotsiin tai Ahvenanmaalle on mielestäni nimenomaan etu. Olenpa itsekin aikanaan Ruotsissa käynyt kesäduunissa. Nykyisin, niinkuin aina ennenkin on ihan luontevaa että täältä lähdetään opiskelemaan tai duuniin Ruotsiin.

Kielikysymys nyt on kuitenkin mielestäni kovin epäolennainen puhuttaessa Ahvenanmaasta tai manner-Suomesta. Ikävää olisi jos kansalaiset pakotettaisiin valitsemaan joko-tai. Uskon että siinä tehtäisiin suomen kielelle karhunpalvelus.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #11

Niin. Miusta ahvenanmaalla homma hoituu fiksusti. Ihailen heitä. Mukavaa porukkaa vaikkei yhteistä kieltä olekkaan. Heidän kansanedujastaan Matsista tykkään erityisen paljon. Mukava, puhuu suomea huonosti mutta englanniksi läppä lentää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #12

Näin on, että ahvenanmaalaiset ovat fiksua porukkaa, jotka ymmärtävät mitä globaalisaatio tarvitsee nykymaailmassa. Ei suinkaan kahden pienen marginaalikielen osaamista, jota ei monikaan Suomessa ole edes koskaan tarvinnut. Se on vain rkp: n masinoima kupla, johon on mennyt mukaan lähes kaikki puoluejohtajat, koska eivät ymmärrä kuinka tyhmää sitä on edes vaatia koko kansalta.

Ennen 70- lukua se ei edes olisi tullut kenenkään mieleen ja siksi silloinen opetustyöryhmäkin päätyi englantiin, jota jo silloin pidettiin tärkeänä kielenä. Lehmänkaupat pilasivat hyvän ehdotuksen, eikä siinä teossa kunnian kukko laula kenellekään, niin paitsi meidän ruotsinkielisille ja heidän omalle pienelle kielipuolueelleen. Elämä on joskus kovin epäoikeudenmukaista. Minkäs teet, kun kupla ei vain ikinä puhkea, kun vastustajat ovat aina niskan päällä:)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #8

Ahvenanmaan päätös luopua kaikille yhteisestä suomenopiskelusta oli onneton mutta, kuten sanottu, oma asiansa. Tietenkään suomea osaamaton ei voi mennä virkamieheksi valtiolle tai kuntiin.

Onneksi meillä mantereella on asiat paremmin. Kotikunnassani kuulun kielivähemmistöön, mikä ei estä minua ja lastani saamasta palvelut omalla äidinkielellämme.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #14

Siis onko siulla asiasta jotain faktatietoa? Miulla ei ole. Siis tähän väitteeseen "Tietenkään suomea osaamaton ei voi mennä virkamieheksi valtiolle tai kuntiin."

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Absurdia on toki se, että meillä täällä itärajalla porukka pääsee töihin rajalle vain jos osaa ruotsinkieltä. Sitten niitä koulutetaan ruotsinkielen suhteen että kielitaito säilyy. Mitä ei siis koskaan tarvita. Englanti ja Venäjä on se juttu.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Rajamiehillähän on siirtovelvoite. Niitä on vuosien aikana siirretty itärajalta länsirannalle ja päinvastoin. Helsinki-Vantaan passiselvitykseen ja länsirajalle jos esim pakolaistilanne vaatii.
Siinä ollaan sitten jokapäiväisessä kontaktissa ruotsinkielisen väestön ja ruotsalaisten viranomaisten kanssa. Kannattaako sellaista ukkoa pitää töissä joka ei töistään selviydy?

Venäjän taito voi olla hyödyllinen mutta ruotsin (ja suomen) opetus ei sitä estä. Muutama vuosi sitten oli otsikoissa miten venäjänopetusta itä-Suomessa on jouduttu perumaan vähäisen kiinnostuksen vuoksi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #7

Mitä meidän rajamiesten kanssa olen jutellut, niin eipä ole siirrelty. Ei 30 vuoteen. Mutta kursseja pitää käydä.

Mutta paha se on Turusta ymmärtää mikä on tilanne täällä. Teoria ja käytäntö on niin eri juttuja.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #9

#9

Kannattaisi siellä hallituksessa pyrkiä vaikuttamaan sitten niin että se sotilaiden ja rajavartijoiden siirtovelvoite poistuisi. Sillähän se kielikysymyskin niiden osalta ratkeaisi.

Pakkosiirroilla kun on ollut muutamienkin yksilöiden kannalta hyvin murheellisia seurauksia. Enkä puhu nyt niin hirveästä kohtalosta kuin joutua asioimaan ruotsinkielisen kansalaisen tai yhteistyökumppanin kanssa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #13

Muutamien yksilöiden kohdalla ollut murheellisia seurauksia? Tiedätkä Tomi kuinka monien kymmenientuhansien lasten koko ikäluokan täytyy opiskella ruotsia pakosta, vaikka eivät edes haaveile menevänsä ruotsiin töihin tai edes virkamieheksi?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #7

Ja joo, ei ne rajamiehet osaa venäjääkään. Siitä huolimatta homma toimii.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kaksikielisyys on rikkaus. Vai onko?"

Jos olisi rikkaus niin toki sitä Ahvenanmaalle ja Ruotsiinkin haluttaisiin mutta on vain kallis taakka.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Heh, juu tämä alkaa jo menemään komiikan puolelle, jota ei järkevien ihmisten pitäisi joutua jatkuvasti puolustamaan. Ei itsensä, vaan tulevien sukupolvien parhaaksi. Nykyinen kielipolitiikkamme pitäsi muuttaa ahvenanmaan mallin mukaiseksi ja kiireesti sittenkin:) Virkamiesruotsin tiukka vaatimus ei ennen myöskään ollut edes käytössä, se tuli vasta näiden Lipposten ym. vaatimuksesta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ahvenanmaan takana, Suomesta katsoen, on Skandinavia. Siellä tulee Ruotsilla hyvin toimeen. Samalla suomalaiselle aukeaa isot työmarkkinat, joilla on hyvistä tekijöistä pulaa. Ruotsia osaava saa töitä nopeasti, jos osaamisen lisäksi myös muut edellytykset ovat kunnossa. Työstä maksetaan lisäksi ihan normaalia palkkaa. Vinkvink.

Asunnon saaminen etenkin isommassa kapungissa voi olla alkuun hankalaa. Se on sitten toinen juttu.

https://www.arbetsformedlingen.se/

Eli kyllä vaan siitä kaksikielisyydestä on enemmän etua k. haittaa. Onko se sitten rikkaus, vai ei ? On mielestäni, kuten kaikki muukin osaaminen.

Pekka Iiskonmaki

''Kaksikielisyys on rikkaus. Vai onko?''

Ruotsin kieli on suomen kielen tavoin marginaalikieli. Sen opiskelu on siten turhaa pakollisena.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kaksikielisyys on rikkaus, jos toinen näistä kielistä ei ole ruotsi.

Käyttäjän aesalli kuva
Arto Salli

Kolmikielisyys on vielä suurempi rikkaus, varsinkin jos mikään näistä kielistä ei ole marginaalikieli kuten ruotsi tai suomi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #24

Parasta olisikin, jos jokaisen oppilaan pitäisi lukea pakolla kahta vierasta kieltä äidinkielensä lisäksi. Silloin vasta toeteutuisi Suomeenkin monikielisyys, joka olisi rikkaus koko maalle ja sen talouselämälle. Heikompi lahjaisille taas riittäisi yksi vieras kieli, kuten se on Ruotsissakin, ja se pakollinen kieli on englanti kaikille, joka on ihan fiksua.

Samoinhan se on myöskin Ahvenanmaalla. Miksi meille ei sallita samaa? Eikä sitten vastata minulle, että Ahvenanmaalla on itsemääräämisoikeus kielipolitiikassakin:) Juu, miten olisi, voiskos meille anoa samaa etua EU:lta??

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #25

#25
Ruotsi on kansainvälinen, mutta siellä ei ole pakkosuomea.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut