Mikko Kokko Mielipiteitä, fiiliksiä.

Työperäistä maahanmuuttoa ei ole eikä tule!

Suomi ei ole työperäisen maahanmuuton kohdemaa. Syyt tähän eivät ole rakettitiedettä, vaan yksinkertaisia: täällä ei ole juuri työpaikkoja, maassa on korkea verotus, eläminen on kallista, kieli on tavattoman vaikea ja vuodessa lämpötila voi vaihdella jopa 70 astetta. Vaikka työpaikkoja olisikin, niin ulkomaalaisen pitää ensin opiskella vaikea kieli ja suorittaa vaadittavat tutkinnot ja luvat.

Olen opettanut maahanmuuttajaryhmiä 13 vuotta ja kaiken aikaa samat ongelmat toistuivat; jopa suuren motivaation siivittämänä tulija jää helposti järjestelmän vangiksi. Kun ensin vaivalla kielen saa opiskeltua sille tasolle että pärjää alkeellisissa kokeissa, niin ongelmaksi muodostui monesti suomalaisella mittarilla olematon pohjakoulutus.

Maista joista Suomeen laajemmin tullaan, ei opiskella juurikaan englantia ja länsimainen peruskoulukin on hyvin vieras käsite. Jos työllistyminen motivoituneelle kantasuomalaiselle, ujohkolle seiskan pojalle on haastavaa, niin miten voi työllistyä englantia osaamaton ummikko, jolla ei ole juurikaan länsimaisia mittareita täyttävää pohjakoulutusta kotimaassaan?

Kokoomuksen Juhana Vartiainen on sanonut minulle, että kun maahan tulee lisää työttömiä, niin työpaikatkin lisääntyy. Varmasti näin on, sillä anteliaaseen sosiaaliturvamme rahoitukseen rahat on löydyttävä. Nyt ne osin kustannetaan velanotolla ja tottahan sekin on, että kun rahaa virtaa yhteiskuntaan niin jotain se työllistää. Mutta en ole sosiaaliturvaperusteisen velkaelvytyksen ystävä.

Suomalainen sosiaaliturva on kiistatta vetovoimatekijä. Köyhemmistä oloista saapuva ihminen voi elää suomalaisella sosiaaliturvalla hyvän elämän ja helposti paremman kuin köyhässä kotimaassaan.

 

(Disclaimer: venäläiset maahanmuuttajat ovat ainakin meilläpäin oma erityinen ryhmänsä, joilla saattaa olla korkeakin koulutus, mutta yhteiskuntamme ei osaa näitä työllistää omiin ammatteihinsa kielitaidon, työpaikkojen puutteen ja lupaviidakon takia -> venäläistä tutkintoa on lähes ylivoimaista hyväksyttää suomessa käyväksi tutkinnoksi)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (75 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En tiedä kuinka moni raksamiehistä varsinaisesti maahan on muuttanut, mutta kyllä Etelä-Suomen projekteissa suurin osa taitaa olla ulkomaan eläviä. Niin ikään Filippiineiltä on tunkua sairaanhoitajiksi tänne vielä enemmän kuin heitä on tullut. Samoin Virosta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Virolaiset eivät juuri muuta Suomeen. Perhe jää Viroon ja lapset ovat suomalaisen lapsilisäjärjestelmän piirissä. Hyvä palkanlisä heille. Virolaisista raksamiehistä olen tosin kuullut että ovat pääosin päteviä kavereita.

Etelä-Suomen projekteissa on järkyttävä määrä aliurakoitsijoita jotka diilaavat työvoimaa halvemman palkan maissa. Olen antanut itselleni kertoa, että järjestelmä sallii tietyiltä osin heille pienemmät palkat.

Mitä tulee filippiiniläisiin sairaanhoitajiin, niin sielläkin haisee kokoomuslaisten himoitsema halpatyö... https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/05/22/hoitajana...

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Virolaisista raksamiehistä olen tosin kuullut että ovat pääosin päteviä kavereita".
Kokemukseni mukaan virolaiset raksamiehet ovat tumpeloita.
Tallinnan lautta onkin maailman nopein ammattikoulu: Tallinnassa laivaan astuu tumpelo, joka koskaan ei ole rakentanut mitään, mutta jo pari tuntia myöhemmin laivasta astuu maihin täsmälleen sama tyyppi, mutta nyt timantinkova rakennusalan ammattilainen.

Toki Virossakin osataan rakentaa, mutta ne, jotka osaavat eivät tule Suomeen. Osaajilla on tarpeeksi kysyntää Virossakin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kokko päättelee että koska asiat ovat olleet tietyllä tavalla, työvoiman tarveharkinnan ja muun byrokratian vuoksi, ne tulevat aina olemaan niin. Suomalaistekin lähtivät Amerikkaan tai Ruotsiin töihin, koska osasivat kielen jne. Paikalliset vain ihmettelivät että tulijat olivat ihan ummikoita...

Kyllä Kokko ihan ytimeenkin osuu tunnistaessaan byrokraattisia esteitä. Siitä vaan tuuppaamaan aloitteita esimiehelle.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Amerikka ja Ruotsi vähän ontuu vertauksena kun aika oli eri, mutta se on totta että suomalaisia yhä enemmän lähtee ulkomaille töihin paremman palkan ja töiden perään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #6

Toki aika oli eri, mutta periaate on sama. Lähdetään jonnekin töihin ja opetellaan kieli sekä tavat. Sukupolven parin päästä taustasta muistuttavat vain outo sukunimi ja tietyt ulkonäölliset piirteet.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #14

Amerikansuomalaiset olivat kovia työmiehiä ja himottua työvoimaa. Mutta kaiken pohjana on se, että pitäisi olla töitä. Se on nykyaikana melkoinen ongelma, tietänet varmasti jopa etelä-euroopan maiden valtavan nuorisotyöttömyyden?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #15

Nyt tunnen itseni tyhmäksi. 5 on suositellut kommenttiasi, enkä itse edes tajua mikä pointtisi on. Työperäisen maahanmuuton määritelmä edellyttää työtä. Mitä sinä tuolla yrität sanoa?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #46

Pointti oli varmaankin se, että Suomella ei ole töitä suurelle osalle niistä maahanmuuttajista, joita Suomeen tulee.

Juhani Vehmaskangas

Totta. Noita sairaanhoitajiahan on tänne oikein haalimalla haalittu - tai yhdessä vaiheessa haalittiin. Kysyä pitää olisiko samalla rahalla voitu kouluttaa riittävästi riittävän pätevyyden suomalaisia - tuskin?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Filippiiniläisillä on sellainen erityispiirre että ovat tavattoman ahkeraa väkeä. Tänne haalittiin myös espanjalaisia hoitajia mutta lähtivät litomaan kun ilmasto oli niin surkea.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #12

Ahaa - epäiletkö minun ahkeruuttani, tai muiden kaltaisteni?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #22

Tämä on vain huomio, aasian suunnalta tulevat ovat havaintojeni mukaan työorientoitunutta porukkaa. En suinkaan väitä että suomalaisten kansallinen ja geneettinen erityispiirre olisi olla vähemmän ahkera.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Jallituksilla onkin tavoitteena (Käteisen 2 miljoonaa) ollut osaamattoman halpatyövoiman haaliminen eli euron rajotteiden pakottama sisäisen devalvaation ajaminen seurauksia miettimättä. Osaamattomille sopivia hanttihommia ei vain enää ole automatisoituvassa systeemissä tai ei ainakan ole varaa maksaa palkkaa, jolla edes kohtuullisesti eläisi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Juu, ilman automaatiotakin olemme yhteiskuntana luvittaneet lähes kaikki hanttihommat. Kun minä siivosin opiskeluaikana ansaitakseni vähän makkaraa leivän päälle, ei minulla ollut minkäänlaista siivoamisen koulutusta. Nykyään se ei noin vain onnistu, pitää hankkia luvat ja mielellään siistijän tutkintokin.

Jari Rahkonen

Totta. Itse tein myös siivojan hommia, olin rakennuksilla apumiehenä sekä varastossa ja autokuskina. Ainoa vaatimus näihin oli halu tehdä töitä. Nykyajan kortti ja luparuletti on mennyt täysin naurettavaksi, enkä yhtään ihmettele jos moni nuori jää kotiin.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...pitää hankkia luvat ja mielellään siistijän tutkintokin".
Hyvä niin. Ei ole kovinkaan monen etu, että siistijä pilaa siivottavat pinnat. Naarmuttaa tai kastelee pilalle tms.
Kyllä siivoojakin (tai siistijäkin) ammattitaitoa tarvitsee.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #67

Niin no, joka päivä me amatöörit kotona siivoamme.

En minä siivotessani mitään sentään rikkonut, lattiapesukoneen käyttö ei ole rakettitiedettä. Mutta olen sitä mieltä että Suomi on liikaa ihastunut "pätevyyksiin" yksinkertaisissa asioissa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Sivuhuomautuksena die Weltin vilkaistua Saksa on tässä sentään lähes onnistunut, vuodesta 2016 tullut 1,6 turvista joista 30 000 on kateissa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Mikko, se missä Saksa ei ole onnistunut on noiden maahantulijoiden työllistäminen.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #8

On noita joku sata työllistynyt tulkeiksi tai muuhun toimintaan, jonka maksaa sama taho, kuin filosofisesti haluttoman Arno Dubelin (Saksan Ossi vuosimallia 2000) tuen.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #20

No tulkkeja aina tarvitaan. :-P

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Kaakossa kuitenkin suht hyvin venäläistaustaiset työllistyvät palveluammatteihin, ravintola yms. aloille, ja tiedän jopa yhden venäläiset naislääkärin joka työllistyi suomeen.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kuten tuossa disclaimerissa totesin, niin he ovat oma erityisryhmänsä. Kohtuullisen hyvät työllistymismahdollisudet heillä nimen omaan venäläisen matkailun määrän takia ja erityisesti palveluammatteihin. Lääkärit ovat tietysti kovaa valuuttaa koska heistä on huutava pula, vaikka lääkäriliitto ainakin on tehnyt kaikkensa että heidän pätevöityminen ammattia hoitamaan suomessa olisi mahdollisimman hankalaa.

Mutta jos lääkärin liksa on lähtökohtaisesti korkea ja töitä on, niin se tuo kummasti motivaatiota opiskella kieli mahdollisimman nopeasti.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksi tuo ei pätisi samalla tavalla muihinkin, kuin lääkäreihin?

Viimeksi silmälääkärillä käydessäni lääkäri oli Venäläinen. Hyvin hoiti hommansa ja sujuvasti osasimme kommunikoida, kotimaisella kielellä. Virolaisista rakennusmiehistä on myös erittäin positiiviset kokemukset. Osa asui täällä ja osa sukkuloi viikoittain. Täällä asuvien kanssa kommunikointi oli hyvin sujuvaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #16

No kerro miksi Suomi ei ole työperäisen maahanmuuton kohdemaa, vaan pikemmin päinvastoin?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #18

Ei tänne noin vain tulla töihin. Luvat ja laput pitää olla etukäteen ja ne taas edellyttävät sitä työpaikkaa. Ihan itse luotu tilanne ja hyvin on toiminut. Toki eurooppalaisten osalta on helppoa, mutta sosiaaliturva jarruttaa liikkuvuutta.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Aivan, on valmis tarve, johon voidaan ottaa työhön. Toista on kun tänne tullaan "pakolaisina" eikä ole tarjota muuta osaamista kuin arabian kielen puhetaito. Taisi jäädä ne insinöörit ja arkkitehdit kyydistä pois jo keskieuroopassa. Isis kohta taltutettu niin pakolaisethan voivat lähteä kotiin.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Lääkärit ovat tietysti kovaa valuuttaa koska heistä on huutava pula, vaikka lääkäriliitto ainakin on tehnyt kaikkensa että heidän pätevöityminen ammattia hoitamaan suomessa olisi mahdollisimman hankalaa".
Eli suomalaisia sopii tulla "hoitamaan", vaikka kieli- ja ammattitaidossa olisikin puutteita ?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #62

Täällä itäsuomessa on huonoa suomea puhuvia lääkäreitä. Tämä on fakta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ei kai kukaan sentään tohdi väittää pormestaria vastaan?

"Vapaavuori linjaa: Tällaisia maahanmuuttajia Helsinki tarvitsee - ”Bussit kulkevat ja paikat tulevat siivotuksi” (IL)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Halpatyövoimaa varmaan tarvitaankin. Mihin ei palkka riitä, niin täydennetään sitten sosiaaliturvalla. Se vaan että kauankohan se "työperäinen maahanmuuttaja" viitsii duunia tehdä, kun huomaa että saman ja enemmän saa töitä tekemättä.

Pekka Iiskonmaki

''Työperäistä maahanmuuttoa ei ole eikä tule!''

Paljon pitäisi muuttua, että tänne korkeaa osaamista saataisiin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Korkea verotus, huono ilmasto, työpaikkojen puute, byrokratia ja vaikea kieli noin alkuun ongelmina, kuten luettelin.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

"Vaikea kieli" lienee lähinnä suomalaisten huonosta itsetunnosta kumpuavaa legendaa, jolla yritetään mielistellä niitä ulkomaalaisia, jotka eivät osaa kieltä vuosienkaan maassa asumisen jälkeen. Tiedän useita ummikkoina Suomeen muuttaneita, jotka ovat jo 12 kk maassa asumisen jälkeen puhuneet ymmärrettävää Suomea.

Pekka Iiskonmaki

#25
Ilmastoa emme voi muuttaa ja kielivaatimus ja sen opettaminen on hanurista.

TV ja radip voitaisiin valjastaa non stop periaatteella kielen opettajaksi.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Taas tällainen tynkäpersuväite, jossa itse blogissa on jopa jotain oikein, mutta otsikko täysin metsässä.

Odotan arvoisaa kansanedustajan avustajaa tänään klo 16 Espoon Karamalmin risteyksessä. Todistan siinä väitteen, että työperäistä maahanmuuttoa on ihan mittavassa määrin. Tervetuloa, Mikko Kokko seisomaan Karamalmiin ja omin silmin toteamaan millaisia ihmisiä on muuttanut Suomeen ihan työn takia.

Sekin on valhe, että työperäisen maahanmuuttajan täytyisi opetella suomen kieli. Ei yksityisellä puolella paljon kielitaitoa kysytä. Korkean teknologian työpaikoissa merkitsee osaaminen enemmän kuin se, että puhuu suomea. Kaikissa yksityisen puolen huippufirmoissa puhutaan englantia. Valtion virat ja proffessorit ovat erikseen.

Tuttavapiiriini kuuluu perhe, joka tuli Suomeen töihin korkean osaamisen takia jo vuonna 1996. Perheen isä ei tänä päivänäkään puhu suomea. Perhe kävi myös kokeilemassa elämää kotimaassaan saman yrityksen palveluksessa, jossa he Suomessa olivat ja ovat. Puolitoista vuotta "kotona" riitti ja paluu Suomeen oli tosiasia.

Nämä työperäiset maahanmuuttajat ovat osaltaan vahvistaneet suomalaisten menestystä kansainvälisessä kilpailussa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Valitettavasti Lappeenrannasta on vähän matkaa näin suit sait sukkelaan lähteä Karamalmille.

No sanoihan se Vapaavuori (kok) että jos ei ole maahanmuuttajia niin bussit eivät kulje eikä paikkoja siivota. Kokoomuksen agendalla on saada tänne halpatyövoimaa joka tekee työt vaikka palkalla ei elä. Mutta mitä tulee valheeseen, niin kyllä monessa ammatissa suomenkieli on aivan välttämätön. Korkean teknologian tulijoita täällä on harvakseltaan koska verotus on korkea ja sää on surkea. Osaaja löytää työpaikan miellyttävämmistä paikoista kuten Saksasta, Englannista tai vaikkapa Kanadasta.

Yksittäistapauksia on tietysti joka junaan ja minä ainakin suuresti arvostan erityisesti tänne tulleita yrittäjiä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Perheen isä ei tänä päivänäkään puhu suomea."
Miksi ei ? Sentäs parikymmentä vuotta Suomessa, jossakin on kyllä vikaa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Kun ei tarvitse. Kotona puhutaan perheen äidinkieltä ja muualla pärjää englannilla. Monesti nämä huipputekijät käyttävät kapasiteettinsa siihen, josta arvelevat olevan itselle hyötyä. Jos ei näe suomen kielestä olevan hyötyä, niin miksi opiskella sitä.

Ei siinä tarvitse olla vikaa. Työkaverit, jotka tulevat useista maista ja puhuvat äidinkielenään omien maidensa kielta, puhuvat töissä ja vapaa-ajalla englantia. Tuttavaperheet ja jopa naapuritkin puhuvat tarvittaessa englantia. Miksi siis hukata oppimiskapasiteettia suomen kieleen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #30

"Miksi siis hukata oppimiskapasiteettia suomen kieleen."

Miksipä niin jos ei aiokaan koskaan olla suomalainen, työperäisellä muuttajalla tämän voi kyllä ymmärtääkin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #33

Itse näen asian niin, että jos pitkään asuu maassa niin kyllähän se elämistä helpottaa jos maan kieltä opiskelee.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #34

Nyt puhut asiaa. Turistiakin helpottaa, jos osaa maan kieltä. Kanadassakin on mukavampi olla oppaan kanssa heittämässä perhoa, kun osaa englantia. ;)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #39

Riippuu toki missä päin heittelee. Idempänä perhot kuuntelevat mieluummin ranskaa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Mitä vikaa ?
Heille eivät kelpaa suomenkieli, ei suomalainen kulttuuri eivätkä suomalaiset, mutta suomalaisten rahat kylläkin.
Ovat siis valmiita RKP-läisiä ;-).

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Tarkistaisit asioita ennen kuin taas väität jotain mutu- asenteella. Siellä Karamalmilla on Nokia Campus, jossa on paljon enemmän kuin yksittäisiä työperäisiä maahanmuuttajia. Korkein johtokin on työperäinen maahanmuuttaja! Vierastyövoima näytteli suurta roolia sen "vanhan" Nokian nousussa.

Kuten kirjoitin ei yksityisellä korkean teknologian alalla tarvita kuin englannin taitoa. Pääkaupunkiseudulla englannilla pärjää ihan hyvin myös siviilielämässä.

Tuokin, että miellyttävämpiä paikkoja, kuten Saksa, Englanti tai vaikkapa Kanada, on myös pelkästään mutua. Ei niistä olla yhtään kiinnostuneempia kuin Suomesta.

Nämä työperäiset maahanmuuttajat arvostavat Suomea kovin. He ovat myös parhaita maamme markkinoijia. Meillä on monta asiaa, joihin monikaan maa ei pysty vastaamaan. Meillä on puhdasta ilmaa ja luontoa sekä turvallisuutta, joita ei monessakaan maailman maassa löydy.

Ja sen säänkin neljine vuodenaikoineen moni työperäinen maahanmuuttaja kokee positiivisena.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

No työperäisiä maahanmuuttajia maahanmuuttajista on vähän, se fakta ei pala helvetin tulessakaan. Ja ymmärrän miksi näin on, Suomi ei objektiivisesti ole houkutteleva kohdemaa osaajalle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sehän selviää, kun lasketaan kynnystä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ruoholahdessakin voi kuvitella olevansa kovinkin kansainvälisessä maassa. Kaiken maailman Supercellit ja F-securet näyttäisivät vilisevän ulkolaisia, puhumattakaan Huawein tai Tatan kaltaisista mamufirmoista.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kaiket päivät it-hommissa kirjoitetaan asiat englanniksi koska maahanmuuttajia on toteuttajien joukossa paljon. Esimerkiksi Venäjän korkeatasoinen matematiikan opetus näkyy näillä työmarkkinoilla, jossa maahanmuuttajia on yllättävänkin paljon. Ja vuosienkaan Suomessa asumisen jälkeen he eivät puhu Suomea. Työperäistä maahanmuuttoa on niin entisen Nokian kuin nykyisen peliteollisuuden tiimoilla tapahtunut todella paljon. Välillä on ihan virkistävää kirjoittaa suomeksi vaikka tänne Puheenvuoroon.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Venäjällä on korkeatasoinen matematiikan opetus, se on selvä. Mutta näitä oikeita huippuosaajia on kyllä valtaisa vähemmistö maahanmuuttajista. Suomi ei vain houkuta ja meillä ei montaa superkiinnostavaa IT firmaa täällä ole heitä houkuttelemassa. Suomi ei houkuta työperäisesti osaajia, muualla maksetaan enemmän, tai verotetaan vähemmän, tai ilmasto on parempi.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Kai se on ihan luonnollista, että huippuosaajia on valtaisa vähemmistö maahanmuuttajista. Sinä kuitenkin väität, ettei työperäistä maahanmuuttoa ole, eikä tule. Se on perussuomalainen vale.

Olen käynyt lähes sadassa maassa. Useimmiten lomamatkalla, mutta myös asunut ulkomailla. Ihan kokemuspohjaisesti voin sanoa, että kirjoitat taas mutua, kun sanot, että muualla maksetaan enemmän tai verotetaan vähemmän tai ilmasto on parempi. Näin kuitenkaan harvoin on. Noista mainitsemistasi Saksassa ja Iso-Britannissa sataa ja tuulee koko ajan ja Kanadassa on ihan älyttömät etäisyydet ja loskaa kuin Suomessa.

Lukuisat työn perässä muuttuneet tuttavani ovat sitä mieltä, että Suomi on monessa mielessä maailman paras maa asua. Jo se, että lapset voivat liikkua omineen kävellen tai julkisella liikenteellä on monelle maahanmuuttajalle ihmetyksen aihe.

Meidän suomalaisten kannattaisi olla rinta kaarella kaikesta siitä hyvästä, jota maassamme on.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #36

Otsikko erikseen, mutta vilpittömästi väitän että Suomi ei ole houkutteleva maa työperäiselle maahanmuutolle. Ongelma on se, että täällä on vähän töitä, kieli on vaikea, ilmasto karu ja verotus korkea. Jos on ammattilainen ja osaa kieliä, miksi tulla Suomeen? Mieleen tulee heti muutama parempi kohde. Ja myös omaa poikaani rohkaisen opiskelemaan kieliä jotta olisi ainakin mahdollista lähteä ulkomaille jos suomivene alkaa keikkua.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #38

Kuitenkin Suomeen muutti vuonna 2016 noin 13000 EU-kansalaista ja noin 2000 Venäjän kansalaista. Kun maahanmuuttajista 27274 oli ulkomaalaisia, oli näitä aivan vapaasta tahdosta muuttaneita enemmistö eli n. 55 %. Määrä on kaiken lisäksi kasvussa.

Sinullahan on varmasti kansanedustajan avustajana kaikki tilastot käytössä. Tutustusit joskus niihin ennen kuin kirjoitat.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #40

Miten suuri osa näistä maahanmuuttajista oli työn perässä tänne muuttaneita? Kyllähän se on selvä, että meidän sosiaaliturvamme taso on eräs houkutustekijä. Se kuule paranee kummasti bulgarian kansalaisen elintaso jos pääsee meidän sosiaaliturvamme piiriin.

EU maasta on helpompi tänne muuttaa. Mitä venäläisiin tulee, niin valtaosa lienee rakkauden perässä muuttanut.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #42

Tutki niitä tilastoja. Sieltä löytyy totuus! Ei se EU:stakaan virallisesti Suomeen muuttaminen ihan tuosta vaan käy. Selvitä asia itsellesi ennen kuin alat täällä viljellä vihjaavia valeita. Voit samalla kertoa totuuden myös muille persuille.

Jopa ulkomailta takaisin synnyinmaahan muuttava suomalainen kokee monenlaista murhetta kotimaansa viranomaistan taholta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #43

No kun tilastot eivät kerro että kuka muutti työn perässä ja kuka ei. Sen tiedän että paljon opiskelijoita on tullut koska maksuton englanninkielinen koulutus houkuttaa ja eu-kansalaisilta ei peritä lukukausimaksuja.

Sinullapa on äkäinen asenne kun olet jo useasti syyttänyt minua valehtelusta.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #44

Minä tulen aina äkäiseksi, kun täällä Mikko valehtelee. On se Mikko sitten kepulainen tai persu.

En syytä sinua valehtelusta, jos pystyt kertomaan, miten bulgarialainen noin vaan muuttaa Suomeen ja Suomen sosiaaliturvan piiriin.

Itselläni on pitkä kirjeenvaihto Kelan kanssa siitä miten kotimaahan palatessa sosiaaliturva ei enää ole voimassa, vaikka asuu omassa asunnossa Suomessa ja on Suomen kansalainen.

Sosiaaliturvastakin sen verran, että Suomessa se on yksi Euroopan heikoimpia!

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #45

Nyt sinä rakentelet ns. olkiukkoja ja syytät minua valehtelusta mitä en ole tehnyt. Jo neljättä kertaa.

Koskaan en väittänyt että bulgarialainen "voi noin vaan muuttaa" Suomeen. EU:n sisällä vallitsee vapaa liikkuvuus ja niiden reunaehtojen puitteissa bulgarialainen voi muuttaa Suomeen.

Mitä tulee väitteeseesi sosiaaturvan tasosta ja siitä, että se on yksi Euroopan heikoimpia, niin nyt voisin kyllä syyttää sinua valehtelusta, mutta en syytä koska minulla on käytöstavat.

Mutta bulgarialainen voi hakea vaikka ammattikorkeakoulun englanninkieliseen ohjelmaan ja mikäli hänet hyväksytään niin hän voi tulla Suomeen.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #49

Kopioin oheen Iltalehden nettiversiossa 15.02.2015 julkaistusta artikkelista seuraavaa:

" Neuvoston sosiaalinen peruskirja edellyttää, että etuuksien minimimäärien täytyy olla vähintään 50 prosenttia kansalaisten mediaanitulosta, eli Suomen kohdalla noin 970 euroa kuukaudessa. Tällä kriteerillä suomalainen sairauspäiväraha, äitiyspäiväraha, kuntoutusraha, työttömyyspäiväraha, takuueläke ja toimeentulotuki osoittautuivat riittämättömiksi.

Suomi joutui nuhteluiden kanssa melkoiseen kastiin. Euroopan neuvoston 47 jäsenvaltiosta kaikkiaan 21 maan sosiaaliturvan etuudet on todettu riittämättömiksi. Näitä maita ovat muun muassa Armenia, Bulgaria, Georgia, Moldova, Montenegro, Romania, Venäjä - sekä yllättäen Suomi ja Ruotsi."

Että se siitä minun valehtelustani.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #49

Tämä sitten sinun:

"Kyllähän se on selvä, että meidän sosiaaliturvamme taso on eräs houkutustekijä. Se kuule paranee kummasti bulgarian kansalaisen elintaso jos pääsee meidän sosiaaliturvamme piiriin."

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #54

Mitäs tuossa tarkalleen ottaen on valehtelua? Bulgarialaisen elintaso paranee kummasti jos pääsee sosiaaliturvamme piiriin. Tämä on fakta.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #55

Näytä se fakta. Minä kyllä tunsin itseni ökyrikkaaksi Bulgariassa, kun suomalaisella mittapuulla mikään ei maksanut mitään.

Onhan sen bulgarialaisen tulot parantuneet jopa tuolla yhdellä koko Eurooppaan verrattuna huonolla sosiaaliturvalla, jos vertaa sitä tuloihin tai sosiaaliturvaan Bulgariassa.

Tulotaso nousee. Se on fakta. Mutta elintaso? Elintaso muodostuu siitä, mitä kaikkea sillä itselle tulevalla rahalla saa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #55

Kiitos, Mikko, mukavasta väittelystä. Minä lähden nyt niiden Karamalmiin työn perässä maahanmuuttaneiden kanssa pelaamaan lentopalloa!

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"... Mutta näitä oikeita huippuosaajia on kyllä valtaisa vähemmistö maahanmuuttajista".
En tiedä, joten kysyn:
Tuleeko oikean osaajan siivellä aina tai usein lauma osaamattomia tai esim. kallista laitos- tai muuta hoitoa tarvitsevia ?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #69

En tiedä Pekka laumoista, mutta suurin maahanmuuton kategoria on perhesyyt.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kovin harva näyttää ymmärtävän kuinka tuhoisaa Suomen kansantaloudelle on ulkomailta tuleva halpatyövoima jonka elinkustannuksia Suomen valtion täytyy tukea kun samalla maksetaan työttömyyskorvauksia suomalaiselle työttömälle.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tämä on merkittävä pointti. Jos palkalla ei elä, niin sitä täydennetään sosiaaliturvalla. Jossain vaiheessa maahantulijakin tajuaa, että mitä järkeä on tehdä töitä jos sosiaaliturvaan pitää kuitenkin turvautua?

Käyttäjän TaskinenMika kuva
Taskinen Mika

Suomessa jotkin alkaneet leikkiä isäntää suuren maailman malliin. Moisesta toiminasta tuskin jää muuta kun köyden pää käteen. Suomi on köyhä maa ja tietoinen köyhdyttäminen ei sitä muuksi muuta. Koska mä voin ajattelu on liuotettava näistä "isännistä" hyvin nopeasti.

Joona Raappana

Työperäisessä maahanmuuttossa ei sinänsä ole mitään vikaa. Järjestelmässä tulisi kuitenkin olla jonkinlaiset varoajat sille, ettei kohtalaisen hyvää sosiaalietuus- järjestelmäämme käytettettäisi väärin perustein. Tällä hetkellä etuisuuksien piiriin on kohtalaisen helppo päätyä...ja niitä on helppo myös käyttää väärin.
Joku tuolla aiemmin oli kommentoinut ettei Suomea tarvitse osata.....Kyllä tietenkin tarvitsee...jo pelkän mahdollisen itegroitumisen takia.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Virolaiset rakentajat, jotka kuulemani mukaan ovat päteviä tekijämiehiä, saavat tietyn työssäkäynnin jälkeen perheen lapsille suomalaiset lapsilistä Viroon. Toki myös muut Suomeen tietyn kestoiselle keikalle tulleet eu-kansalaiset.

Itse olen miettinyt, että helsinkiläisen etätyöläisen kannattaisi asua Virossa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...niin miten voi työllistyä englantia osaamaton ummikko, jolla ei ole juurikaan länsimaisia mittareita täyttävää pohjakoulutusta kotimaassaan?".
Yksinkertaista: suostumalla töihin halvalla.
Veronmaksajat sitten maksavat suuren osan firmojen palkkakuluista. Kun palkalla ei elä, veronmaksajat otetaan avuksi ja firma säästää.

Eihän Suomi hallituksen mukaan pärjää osaamisella, vaan halpatyövoimalla.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"täällä ei ole juuri työpaikkoja, maassa on korkea verotus, eläminen on kallista, kieli on tavattoman vaikea ja vuodessa lämpötila voi vaihdella jopa 70 astetta."

Meidän työpaikalla nyt kuitenkin näitä työn perässä muuttaneita on joka tasolla, siivoojista ylimpään johtoon. Kenenkään en ole kuullut valittavan veroista tai byrokratiasta, vaan nämä mamut ovat puhuneet aivan muusta: puhdas ilma, puhdas luonto lähellä kaupunkeja, vähäiset ruuhkat, miellyttävät ihmiset (sic!), toimiva yhteiskunta, hyvä hygienia, hyvät koulut, turvalliset kadut jne. Se sää, mistä kantikset jaksavat marmattaa, voi olla toisen mielestä eksotiikkaa - tukalaa kuumuutta meillä ei tarvitse sietää.

Suomessa on paljon vahvuuksia joilla voimme houkutella maahamme eri alojen asiantuntijoita, vaikka muualla välittömät nettoansiot olisivatkin korkeammat. On nurinkurista, että niitä vahvuuksia usein vähättelevät juuri ne samat porukat, jotka muissa yhteyksissä korostavat kansallismielisyyttään.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Vai niin. Itse muutin Suomeen muutamaksi vuodeksi toihin reilut kymmenen vuotta sitten ja maksoin verojakin kymmenin tuhansin vuosittain. Työperästä en tosin tiedä mitään.

Nyt sitten Kokko sanoo etten tullutkaan. Anteeksi jos loukkasin olemassaolollani.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Itseasiaassa aasiasta suomeen muuttaneet työllistyvät paremmin kuin kantasuomalaiset.

Toimituksen poiminnat

Sivut