Kansanedustajien sopeutumiseläkettä voitava leikata!

Eduskunnassa keskustellaan ennen vuotta 2011 eduskuntaan valittujen kansanedustajien sopeutumiseläkkeiden leikkaamisesta tai poistamisesta kansalaisaloitteen pohjalta. Hassua sinänsä että miksi vasta nyt, vaikka perussuomalainen Rami Lehto on tehnyt tästä lakialoitteen jo vuonna 2016. Ilmenneiden moraalisten väärinkäytöksien myötä keskustelu on herännyt nyt mikä tietysti on pääasia.

Sopeutumiseläkettä maksetaan ennen vuotta 2011 valitulle kansanedustajalle joka on vähintään ollut eduskunnassa 7 vuotta hänen eläkeikäänsä asti, mikäli hän ei työllisty. On käynyt väärinkäytöksien myötä ilmi että tämä sopeutumiseläke on niin ruhtinaallinen, että halua työllistymiseen ei kertakaikkiaan ole jos eduskunnasta on pudonnut tai jopa jättätynyt vapaaehtoisesti pois. Nykyistä järjestelmää yllättäen puoltavat vain eduskunnassa olevat, tuohon sopeutumiseläkkeeseen oikeutetut ennen vuotta 2011 valitut kansanedustajat.

Suomessa eläke nauttii perustuslain suojaa. Toisaalta vielä kertymässä oleva eläke ei tätä perustuslakivaliokunnan mukaan nauti ja tämä on mahdollistanut vuosien 2005 ja 2017 eläkeuudistuksissa nuorempien ikäluokkien eläkeleikkaukset. Esimerkiksi nelikymppisellä eläkettä on leikattu 17% ja eläkkeellepääsyikää on nostettu niin, että minimi on 65v ja leikkaamaton eläke on nautittavissa aikaisintaan 67v iässä, vaikka koko työura on maksettu 1990-luvun puolivälissä tappiin noussutta työeläkemaksua.

On täysin absurdi ajatus että ne vanhemman polven kansanedustajat jotka sopeutumiseläkkeen leikkauksia vastustavat vetoavat perustuslakiin. Kun eläke ei ole vielä maksussa, sitä voidaan leikata. Niin on tehty meille tavallisille nuoremmille kansalaisille. Sitäpaitsi sopeutumiseläke ei ole mikään eläke, vaikka sitä sillä nimellä kutsutaankin.

mikkokokko
Lappeenranta

Työskentelen pätkätöissä eduskunnassa. Mielipiteet ovat omiani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu