Mikko Kokko Mielipiteitä, fiiliksiä.

Oppositio on demokratian kulmakivi

Suomalaisessa demokratiassa on ihmeellinen narratiivi jossa pyritään vähättelemään opposition merkitystä. Hallitukseen pitää pyrkiä, vain hallituksesta voi vaikuttaa on monen toimittajankin lähtökohta. Oppositiolla ei kuulemma ole merkitystä tai painoarvoa.

Terveen demokratian kulmakivi on oppositio. Ei ole sattumaa että kaikissa diktatuureissa oppositio pyritään ensimmäiseksi minimoimaan ja vaientamaan uhkailulla, väkivallalla tai epäterveellä lainsäädännöllä. Enemmän demokraattisissa maissa oppositio pyritään hiljentämään hienostuneemmin; vähätellään aktiivisesti sen merkitystä.

Oppositio on erityisen tarpeellinen siksi, että vallankäyttäjän oman tekemisen erinomaisuus ja päätösten näennäinen välttämättömyys sokeuttaa ja ilman oppositiota huonoista päätöksistä tai vaihtoehtoisista tavoista tehdä ei muistuta kukaan. Oppositio on perustavanlaatuinen vastavoima vallankäyttäjälle. Demokratian kaventaminen alkaa opposition merkityksen nakertamisella.

Eurooppalaisia valtioita jos katsoo laajemmin, niin erityisesti viime vuosina opposition merkitys on monessa maassa ollut valtava. Jossain oppositio on suoraan noussut vaalien kautta valtaan, tai valtapuolue on ominut opposition teesit tai vähintäänkin opposition pelossa on korjannut kurssiaan, tai sitten on tehty kuten Tanskassa jossa vähemmistöhallitus kuuntelee herkällä korvalla oppositiota päätöksiä tehdessään.

Suomalaisessa järjestelmässä oppositio ei voi säätää maahan lakia hallintarekisteristä tai aktiivimallista, mutta ilman oppositiota säädettyjen lakien epäkohdista ja virheistä ei muistuta kukaan, eikä painetta korjaamiseen ole.

Mielestäni suomalaisessa demokratiassa olisi korjattavaa erityisesti opposition merkityksen kasvattamisen myötä ja täällä oikeasti voitaisiin kokeilla joskus vähemmistöhallitusta. Vähemmistöhallitus todistetusti toimii jos halutaan että se toimii, mutta se vaatii vallan jakamista ja vuoropuhelun lisäämistä.

Ensimmäinen paikka kokeilla vähemmistöhallitusta on syksyllä, jos sote kaadetaan ja Sipilä pitää lupauksensa ja kaataa hallituksensa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Sivut