Mikko Kokko Mielipiteitä, fiiliksiä.

Lapsen kotihoito voikin olla hyvä asia!

Väitös: Enemmistö suomalais­äideistä ei kokenut lasten koti­hoidon varjostavan uranäkymiä

Erityisesti kokoomuksessa on ollut agendalla ns. varhaiskasvatusuudistus, joka suomeksi tarkoittaa sitä että äidit pitää saada nopeammin töihin ja lapset päivähoitoon. Yllättäen demarit ovat olleet vahvasti samaa mieltä, mutta eri lähtökohdista, sillä sosiaalidemokraateille viranomaiset ovat aina olleet omaisia tärkeämpiä ja perheen ulkopuoliset kasvattajat perhettä parempia kasvattajia.

Valmistuva väitös kuitenkin nostaa päivänvaloon säröjä aikaisen varhaiskasvatuksen virallisessa totuudessa. Ensinnäkään äidit eivät koe että kotihoito häiritsee heidän työuraansa ja äidit ovat jopa Suomessa tyytyväisiä kotona oloonsa.

Suomi tarjoaa hyvän mahdollisuuden äideille tavoitella oman arvomaailman mukaista lastenhoitoa, mutta äidit eivät kovin yleisesti kokeneet lasten kotihoitoa velvollisuudekseen.

Suomalaisäidit kokevat muita verrokkimaita voimakkaammin työn ja perheen välisen ristiriidan, sillä kolme neljästä suomalaisäidistä koki, ettei perheelle jää riittävästi aikaa työn takia. 

Väitös toteaa niin suoraan kuin uskaltaa vastoin virallista totuutta, että "Työn ja perheen välinen ristiriita tuli vahvana esiin. Etenkin niissä perheissä, joissa työhön paluu merkitsisi merkittävää ristiriitaa, voi pidempi kotihoito tuntua perustellulta"

Omana mielipiteenäni totean että monessa kunnassa varhaiskasvatusryhmät ovat suuria ja aikaa yksittäiselle lapselle on liian vähän. Päivähoidon ihanuudessa on menty ideologia edellä, eli lapset pitää saada yhteiskunnan kasvatettavaksi ja äidit töihin. Itse olen aina pitänyt optimitilanteena sitä, että vanhempi on mahdollisimman pitkään kotona lapsen kanssa ja käy kenties lapsen kanssa muskareissa tai iltapäiväkerhoissa. Ja pieniryhmäinen perhepäivähoitopaikka on paras lapselle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Täytyy sanoa että lyhen ajan sitään hesarissa jo toinen hyvä juttu. Mikähän niitä vaivaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut