Mikko Kokko Mielipiteitä, fiiliksiä.

Työllisyys, työttömyys , tilastot ja hallitus

Korjatkaa ihmeessä jos tämä spekulaatio on väärässä.

Työllisyyden nousu on tietysti aina iloinen asia, mutta tilastoinnilla on aina oma roolinsa aina kun halutaan välittää jotain tiettyä viestiä.

Eikö ole niin että työllisyysprosentti lasketaan käytettävissä olevasta työvoimasta eikä koko populaatiosta. Eli "rehelliset työttömät", sellaiset jotka tilastoissa lasketaan työttömiksi vaikuttavat, mutta sellaiset "aktiiviset työttömät" tai vaikkapa karenssilla olevat työttömät eivät ole työttömyystilastoja rumentamassa.

 

Hatusta vedetty esimerkki prosenttipelistä.

50 ihmistä joista työssä on 25 ja 25 työttömänä. Työllisyysprosentti on 50

25 työttömästä 15 täyttää aktiivisuusehdon, eli ei lasketa työttömäksi. 5 on vaikka karenssilla.

Työttömäksi lasketaan tilastossa 5, eli työllisyysprosentti lasketaankin nyt niin, että 30 ihmisestä 25 on töissä, eli 50% muuttui 83% työllisyysasteeksi. Vastaavasti työttömyysprosentti 50% tippui kuvitellun aktiivimallin ja karenssin yhteisvaikutuksesta huikean pieneen 17% tasoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Jännää myös se, että samalla kun työllisyys nousee niin nousee toimeentulotuen tarve. Tämä indikoisi nimenomaan sitä, että esmes vaikka karenssilla olevat työttömät, joita ei siis lasketa työttömäksi, hakevat toimeentulotukea kun eivät saa päivärahaa. Ja kun jotakuta työtöntä ei lasketa työttömäksi, niin työllisyysaste nousee itsestään.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ihan asiallista pohdintaa, Mikko! :)

Tietoiskuna aiheeseen:

"Tilastokeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastojen vertailu":

https://www.stat.fi/til/tyti/tyti_2016-08-23_men_0...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nää on aina samanlaisia, eikä sitä totuutta taida oikein koskaan saada selville. Temppuja ja mukatyöllisyyttä on noissa tilastoissa paljon.

Varmaan terndi on kuitenkin ollut hyvä, ei kai sitä voi kiistää, ja varmasti on työttömyys vähentynytkin, koska talouskehitys on ollut hyvää. Se on sitten taas ihan arvailujen varassa mikä on ihan oikea tilanne. Noin ruusuinen se ei varmasti ole mitä ''tilastot'' näyttävät.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Se on minulle epäselvää että lasketaanko aktiivisuusehdon työvoimapoliittisella koulutuksella täyttävä työttömäksi, mutta ainakin se on faktaa että työllä aktiivisuusehdon täyttänyt ei ole työtön - vaikka tosiaan tekee vain tunnin viikossa töitä.

Siitäkään en ole ihan varma, että lasketaanko aktiivimallin työllisyysehdon (1h/viikko) täyttävä jopa TYÖLLISEKSI, mutta työttömäksi häntä ei siis lasketa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

1) Jos olet työkkärin koulutuksessa, et näy työttömyystilastossa.
2) Jos olet ilmaistöissä (millä nimikkeellä tahansa), et näy työttömyystilastossa.

Henry

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Katsotaan suoraan veronmaksajan lompakkoon siis miljardin vähennys valtion työttömyyskuluita tuo mulle 200 € fyrkkää lompakkoon vuodessa tämä on suuntaa antava summa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Vähemmän työttömyyskuluja -> enemmän toimeentulotukimenoja kelalla mikäli työllisyys ei oikeasti kasva.

Mutta tietenkin kaikkien etu on se, että olisi oikeita työpaikkoja joista maksetaan palkka ja verot.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Eikös se ole niin että saadaksesi toimeentulotukea on ensiksi myytävä kesämökki, mönkijä, lumikelkka, perintömetsät ja kakkosauto.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #8

Teoriassa osin noin, mutta kiinteä omaisuushan ei ole nopeasti realisoitavaa kun taas toimeentulotukea voi tarvita akuutistikin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #9

Jos olet pian n. 45-vuotias työntekijä - Ryhdy köyhäksi - varmuuden vuoksi.
Tämä koska jos saat siinä iässä lemput, firma menee konkkaan, uusi tekniikka korvaa sinut tms., Sinun on tod. näk. vaikeaa saada uutta työtä.
Siispä omaisuus kakaroiden nimiin ja vaikka auto siipan nimiin. Ja kassakaappisopimukset kustakin.

Jos olet pitkään työtön, niin siippasi lähtee tod.näk. kävelemään - muista myös tämä. Se ei välttämättä johdu siipasta, vaan siitä, että sinä muutut ja siippasi ei sitä ymmärrä. Ja sinä pitkäaikaistyöttömänä et enää ymmärrä siippaa vaan mietit vain 'miten tässä näin kävi?'.

Siispä ryhdy ajoissa köyhäksi muuten olet nesteessä koska et saa enää apua mistään.
Äläkä missään nimessä pidä rahaa pankissa. Iso Veli tietää, jos näin teet.
- Säästä pahojen päivien varalle - tarvitset sitä yli 50%:n todennäköisyydellä, ennen kuin pääset eläkkeelle. Kuivaruuasta, ruokatölkit yms. saat paremman katteen kuin pankista ikinä. Paitsi jos ruuan hinta yllättäen laskee. (vitsi, vitsi)
Varsinkin jos ostat aina varastoon vain sellaista, mikä on tarjouksessa.
Ryhdy köyhäksi ajoissa - se on rikastuttava kokemus.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #8

Jos olet työtön, joudut myös myymään 'ykkösauton'.

Henry

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"siis miljardin vähennys valtion työttömyyskuluita"

Sama vähennys vieraista täysihoitolaisista, tuulimyllyistä tai Saksan pankkien tukemisesta auttaisi omaa lompakkoa yhtä hyvin. Holtitonta on ollut hallituksemme rahanjako.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Heti kertyisi kolme miljardia lisää siis aina 1 mijardi tuo 200 € lompakkoon joten 4 miljardia olisi jo 800 €-oa lompakossa.

Tuulimyllyistä puheenollen ajoin kk sitten Joesuuhun kutostietä ja Lappeenrannan jälkeen on molemmin puolin tietä näitä myllyjä muttei siivet liikkuneet ja taasen eilen Espooseen päin tullessa taaskaan ei siivet liikkuneet jotenkin tuntuu hullulta tämä maailma.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #11

Seppo, nuo tuulivoimalat ovat kodistani n. 5km päässä. Lentokentän takia ne on tavallista matalammiksi jopa rakennettu. Pyörivät kyllä hämmästyttävän epäsäännöllisesti.

Mutta muistakaamme että kun ne pyörivät niin ne jauhavat veronmaksajan pussista rahaa, kalliita laitteita.

Pekka Iiskonmaki

Valhe, suuri valhe, emävalhe ja tilasto.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Moneen otteeseen on ensinnäkin todettu Tilastokeskuksen ja työministeriön työvoimakatsaustietojen eroavan huomattavastikin keskenään. Tästä eroavuudesta on erittäin hyvä kirjoitus viime vuoden lopult TE-lehdessä.
https://www.talouselama.fi/uutiset/tyottomyys-hell...

"Erot johtuvat tunnetusti siitä, että Tilastokeskuksen luvut perustuvat otospohjaiseen työvoimatutkimukseen, ministeriön luvut puolestaan TE-toimistojen asiakasrekisterin pohjalta laadittuun työnvälitystilastoon.

Kansainvälisissä tilastoissa käytetään Tilastokeskuksen lukuja, koska ne perustuvat vertailukelpoiseen tutkimukseen."

Työttömyysasteen määritelmä; "Työttömyysaste on työttömien prosenttiosuus saman ikäisestä työvoimasta eli työllisistä ja työttömistä. Koko väestön työttömyysaste lasketaan 15-74-vuotiaiden työttömien prosenttiosuutena saman ikäisestä työvoimasta." https://www.stat.fi/meta/kas/tyottomyysaste.html

Sitten mielenkiintoisiin määritelmiin, eli tilanteisiin joissa katsotaan työttömäksi.
Määritelmä1: "Työttömään työvoimaan luetaan vuoden viimeisenä työpäivänä työttömänä olleet 15-74 -vuotiaat henkilöt. Tieto työttömyydestä on saatu työministeriön työnhakijarekisteristä."

Määritelmä2: "Tulonjakotilastossa työttömäksi luokitellaan henkilö, joka on ollut vuoden aikana vähintään 6 kuukautta työttömänä. Työttömyyskuukaudet kysytään henkilöltä haastattelussa. Haastattelukuukaudet tarkistetaan ja korjataan tarvittaessa rekisteritietojen perusteella (Kelan rekisterin tiedot työttömyyspäivärahoista ja saantiajoista, verorekisterin työttömyyspäivärahat)."

Määritelmä3: "Työtön on henkilö, joka tutkimusviikolla on työtä vailla (ei ollut palkkatyössä tai tehnyt työtä yrittäjänä), on etsinyt työtä aktiivisesti viimeisen neljän viikon aikana palkansaajana tai yrittäjänä ja voisi aloittaa työn kahden viikon kuluessa. Myös henkilö, joka on työtä vailla ja odottaa sovitun työn alkamista kolmen kuukauden kuluessa, luetaan työttömäksi, jos hän voisi aloittaa työn kahden viikon kuluessa. Työttömäksi luetaan myös työpaikastaan toistaiseksi lomautettu, joka täyttää edellä mainitut kriteerit."
https://www.stat.fi/meta/kas/tyoton.html#tab3

Työttömyys poistuu tilastoinnissa kunhan tekee vähänkin palkallista työtä tai toiminut yrittäjänä. Etsinyt työtä aktiivisesti viimeisen neljän viikon aikana. Tässä kohtaa tulee sitten vastaan aktiivimallin vaatimukset, jolloin ei enää olekaan työttömien kirjoissa. Vai onko noin Tilastokeskuksen suorittamissa tilastoissa?

Toimituksen poiminnat

Sivut