Mikko Kokko Mielipiteitä, fiiliksiä.

Vasemmistoliitto yksityistämään!

Hallitusohjelma on aina siitä sopineiden puolueiden tavoitteiden kompromissi voimasuhteiden mukaan.

Muodostuvan hallituksen mielenkiintoisin poliittinen takinkääntö on yllättäen tulossa vasemmistoliiton suunnalta. Se on ollut tähän asti ainoa selkeän johdonmukainen puolue joka on vastustanut aina valtion omaisuuden myyntiä. Mielestäni hyvä että on vastustanut, sillä valtion omaisuuden myynnillä on karmaiseva historia; digitan myynti, siirtoverkot, kemira... Itsekään en ole voinut ymmärtää miksi monopoliasemassa tai muuten tuottavaa omaisuutta on mitään järkeä myydä. Vasemmistoliitto on osallistunut toki hallitukseen joka myi esimerkiksi siirtoverkot Saksaan, mutta ainoana hallituspuolueena vastusti tuota myyntiä.

Nyt tilanne on erilainen.

Valtion tuottavan omaisuuden myynti on kirjattu yhdessä sovittuun hallitusohjelmaan jolloin vasemmistoliitto on suostumassa yhteisen omaisuuden yksityistämiseen. Puolueilla on tiettyjä kulmakiviä joihin niiden toiminta perustuu ja vasemmistoliitolla yksi niistä on aina ollut valtion omaisuuden myynnin vastustaminen. Nyt tuo periaate on murenemassa. 

On todella mielenkiintoista spekuloida sillä mitä vasemmistoliitto sai kun luopui vuosikausia kestäneestä johdonmukaisesta linjastaan jonka mukaan valtion, meidän kaikkien omaisuus ei ole kaupan ja yksityistämiskehitystä pitää vastustaa. Vai onko se vaan vastustamattoman kivaa päästä lisäämään valtion menoja vaikkakin pikavippiluonteisesti omaisuutta myymällä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Valtion omaisuutta myymällä luodaan käytännössä alijäämäinen budjetti, joka näyttää nollabudjetilta omaisuuden myynnistä saatujen tulojen ansiosta. Poliitikot tekevät hienoa "politiikkaa", joka todellisuudessa ei ole kestävällä pohjalla, vaan se on alijäämäistä.

Valtion omaisuuden, eli ns. lypsävän lehmän, myymisen logiikka on siinä, että poliitikot haluavat "saada jotain aikaan" ja täyttää vaalilupauksia tässä ja nyt. Mutta siihen tarvitaan rahaa, ja rahaa saa vain kahdesta paikasta: korottamalla veroja tai myymällä valtion omaisuutta. Näistä jälkimmäinen on helppo tapa taikoa budjettiin lisää rahaa vaalilupausten täyttämiseen, syntyy paljon vähemmän riitaa keskustan ja oikeiston kanssa. Mutta pitkällä tähtäimellä (josta nykyinen hallitus ei ole vastuussa, koska kausi päättyy neljässä vuodessa) se on oman oksan sahaamista, sitä omaisuutta ei ole loputtomasti, joskus se vielä käy vähiin ja loppuu.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Vasemmistoliitto on tässä aikamoisessa tilanteessa kun heillä on se kaikkein johdonmukaisin vastustava linja ollut valtion omaisuuden myyntiin, oli syy mikä hyvänsä.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Tilaisuus tekee varkaan, power corrupts, ja siinä on kuitenkin neuvottelutilanne muiden puolueiden kanssa, jossa voit valita että et saa mitään etkä anna mitään, tai sitten saat mitä äänestäjäsi eniten haluavat, jos annat periksi valtion omaisuuden myynnissä, jota äänestäjäsi eivät ehkä noteeraa niin tarkasti, kun se ei iske henkilökohtaisesti heidän omaan kukkaroonsa, nyt heti ainakaan, ja ihmiset äänestävät hyvin pitkälti lompakoillaan ja lyhytnäköisesti.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Julkisuudessa on taidettu keksiä lempinimi sille tyylille, miten tämä hallitus rahoittaa menonsa: pikavippihallitus. Alijäämäinen budjetti, joka taiotaan tasapainoon pikavippien avulla, kuten nyt vaikka valtion omaisuutta myymällä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Joo ja kaikki menolisäykset vielä perustuvat siihen uskoon että saadaan työllisyysaste 75% lukuun ja talouskasvu 2% jota yksikään asiantuntija ei pidä käytännössä mahdollisena. Todennäköisempää on alkava taantuma syksyllä.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Mitä ihmeen tuottavaa omaisuutta on esim. Finnairissa? Markkina-arvo oli korkeampi reilu 20 vuotta sitten kuin nyt.Miksi valtion pitäsi omistaa lento-yhtiön osakkeita?

Finnairiin sidottu pääoma olisi tuottanut melkeinpä mihin tahansa muualle sijoitettuna monin verroin enemmän vaikkapa tällä vuosituhannella.

Ylipäätään valtion omistajuus on menneen maailman toimia jolloin oli järkevää työllisyys- ja kehitysaluepolitiikan nimissä säädellä esim. metsäyhtiöiden toimia. Nykyisessä (devalvoitumattomassa) ympäristössä yhtiöiden on pärjättävä globaalissa kilpailussa omilla vahvuuksillaan tai kuihduttava pois.

Vain hyvin harvassa yhtiössä voi nykyisin perustella valtion omistajuutta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Jaa finnairiako ne myy, tätä en tiennytkään :D

Mutta semmoinen omistajuus on hyvä olla valtiolla mikä tuottaa vaikka osinkoina tms. tasaisesti joka vuosi.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Suomen valtio omistaa Finnairista 55,81% ja on siis valtion yhtiö.Erittäin huono sijoitus vuosien varrella.

Et taida olla perillä asioista lainkaan. Vastustat vain vastustuksen vuoksi. En ihmettele puoluevalintaasi,

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut