*

Mikko Kokko Mielipiteitä, fiiliksiä.

Kaikki blogit puheenaiheesta EU Euro

Orpo: Olisi luonnollista, että kaikki EU-maat olisivat eurossa

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ministeri-orpo-olisi-luonno...

 

Vain niin. Olisi ollut mukavaa myös kuulla jonkinlaiset perustelut..

 

"– Se vahvistaisi Euroopan unionia kokonaisuutena."   Orpo sanoo.  

 

EU:n ja euron suosio vahvistumassa

Eurobarometrin  mukaan sekä EU:n että euron suosio jäsenmaissa on vahvistunut.

Kohti monira(i)taista Eurooppaa: mitä Soros todella sanoi

On sinänsä ilahduttavaa, että Ylen uutiset huomasi George Sorosin puhuneen tänään Brysselin talousfoorumissa. Jostain syystä puheesta kuitenkin kerrottiin vain yleisimmät ja, suoraan sanoen, itsestäänselvimmät lähtökohdat.

Kyllä Sorosilla oli asiaakin.

Hän muistutti siitä, että liittymissopimusten mukaan kaikkien kynnelle kykenevien talouksien pitäisi periaatteessa olla matkalla yhteisvaluuttaan. Tähänhän ei usko kukaan.

Macronin valinta mahdollistaa Euro-alueen aktivoinnin

Macron korosti vaalikampanjassaan euro-alueen rahapolitiikan tiivistämistä ja saa nyt tukea oman kansansa lisäksi Saksan Schäublelta. Sinällään ajankohta aloittaa tiiviimmät keskustelut on hyvä. Euromaat ovat selvinneet jotenkuten kriiseistä. Toki pinnan alla muhii vielä - erityisesti Italiassa. Eikä Kreikkakaan ole loppuun käsitelty. Euroalueen kasvu on kohtuullista, kilpailukyky parantunut ja USA/Trumpin nationalistiset kaavailut antavat pontta neuvotteluaseman parantamiseksi. Iso-Britannian poistuessa kehästä – päätöksiä on helpompi tehdä.

Talouden kasvuharha

 

Suomenkin talous on vihdoin lähtenyt tukevaan kasvuun, joten nyt voimme siis kaikki huokaista helpotuksesta?

Eipä aivan, sillä todellisuudessa kasvu on pääosin perustunut keskuspankkien rahapoliittiseen elvytykseen sekä yksityiseen että julkiseen velkaantumiseen.

--

Tilanne on helpointa hahmottaa vertailemalla keskenään kahta maailman suurinta talousaluetta: euroaluetta ja Yhdysvaltoja.

Me tienataan tällä? Suomi kärsi juuri 575 miljoonan takauskorvaustappiot

Viime vuoden lopussa valtion takauskanta oli hulppeat 45,3 miljardia. Takauksia on meidän veronmaksajien piikkiin annettu paremmista ja huonommista syistä, mutta kaikkein kiintoisinta on se, että viimeisellä vuosineljänneksellä pamahti korvauksia maksuun reilu 500 miljoonaa euroa koko  vuoden summan ollessa 575 miljoonaa euroa.

Euroalueen yrityssektori nousukiitoon

Euromaiden elinkeinoelämän piristyminen on miellyttävä uutinen. Myös meille suomalaisille. Jähmettynyt tilanne USA:n hakiessa uuttaa strategiaa sekä Iso-Britannian miettiessä miten vanhasta eroon, tarjoavat ketterille yrityksille hyviä mahdollisuuksia.  Euroalueen yrityksien kannattaa tiivistää sekä keskinäistä yhteistyötä, että kaupan vahvistamista Aasian suuntaan. Trump on kattamassa pöytää valmiiksi. Kiinalaiset eivät jää lepäilemään laakereillaan. Merkit ovat jo nyt selvät. Globalisaatiota tullaan vahvistamaan entisestään.

Suomen euroratkaisun turvallisuusargumentit olivat kyllä vailla pohjaa

Helsingin Sanomat julkaisi uudenvuodenaattona lehtijutun, jossa joukko suomalaisia tunnettuja taloustieteilijöitä otti kantaa, onko yhteisvaluutta ollut Suomelle enemmän hyödyksi vai haitaksi verrattuna omaan vapaasti kelluvaan valuuttaan (HS 30.12.2016).

EU:n ja euron hajottajat toimivat Eurooppaa vastaan

Pohjoismaiden suurin päivälehti on julkaissut näyttävän haastattelun Ranskan presidentiksi pyrkivästä  Marine Le Penistä.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä